Placuszki z tartej cukinii z indykiem i tzatziki

Placuszki z tartej cukinii z indykiem i tzatziki

  • 00:30
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 średnie cukinie
    • 3 średnie marchewki
    • jasna część pora
    • 3 jajka
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 200 g filetów z indyka
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
    • 3 ogórki gruntowe lub 1 mały szklarniowy (ok. 200 g)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka koperku
    • sok z cytryny lub ocet
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól, pierz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Umyj cukinię, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

2

Przypraw cukinię solą i odstaw.

3

Zetrzyj marchewkę.

4

Por potnij w drobną kostkę. Dodaj do marchwi.

5

Indyka pokrój w kostkę.

6

Cukinię odciśnij z nadmiaru płynu. Dodaj do marchewki i pora.

7

Dodaj jajka, pieprz i dokładnie wymieszaj.

8

Dodaj mąkę. Wymieszaj i odstaw.

9

Zetrzyj na tarce ogórka. Przypraw solą i odstaw.

10

Po ok. 5 minutach odciśnij ogórki z nadmiaru płynu. Dodaj jogurt i pieprz.

11

Zetrzyj czosnek i wyciśnij 1–2 łyżki soku z cytryny lub octu.

12

Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek oraz koperek. Całość wymieszaj.

13

Placuszki nakładaj na rozgrzany olej i smaż na lekko brązowy kolor (4 minuty z obu stron). Podawaj z porcją warzyw i sosem.