Penne rigate z kurczakiem i jarmużem w sosie śmietanowym

Penne rigate z kurczakiem i jarmużem w sosie śmietanowym

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 450 g penne rigate
    • 200 g filetów z kurczaka
    • 50 g jarmużu
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 cebula
    • 50 ml oliwy
    • 30 ml białego wina wytrawnego
    • 100 ml śmietanki
    • 40 g suszonych pomidorów
    • 30 g parmezanu
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do garnka wlej pięć razy więcej wody niż makaronu. Dodaj sól i odrobinę oliwy. Gdy woda się zagotuje, wsyp makaron i gotuj ok. 8-10 minut. Następnie odsącz makaron na sitku i przelej go zimną wodą. Potem polej makaron kilkoma kroplami oliwy.

Kurczaka pokrój w paski i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Na patelni na pozostałej oliwie podsmaż kurczaka. Dodaj cebulę, czosnek i pokrojone liście jarmużu. Smaż 2-3 minuty, aż warzywa stracą surowy posmak. Wlej wino i pozwól mu odparować. Dopiero teraz wlej śmietankę. Dopraw jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj do kurczaka.

Wsyp ugotowany makaron do kurczaka i całość wymieszaj. Przełóż danie na głęboki półmisek i posyp startym parmezanem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze