Muffinki z gorzką czekoladą i owocami sezonowymi

Muffinki z gorzką czekoladą i owocami sezonowymi

  • 00:50
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 czekolada Tesco Finest Swiss 72% Dark Chocolate
    • 100 g masła
    • 2 jajka
    • 1/2 szkl. maślanki
    • 140 g mąki pszennej
    • 150 g cukru trzcinowego
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 100 g malin

    Dodatkowo:

    • 250 g mascarpone
    • 250 g śmietanki kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • świeże owoce - czerwone porzeczki, maliny
    • 50 g czekolady Tesco Finest Swiss 72% Dark Chocolate
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Słowo od autora

Proste, szybkie i bezproblemowe – takie są właśnie te muffinki! Ale to chyba w nich nie jest najważniejsze – są pyszne, mięciutkie, czekoladowe i cudownie wilgotne od malin! W przepisie możecie użyć świeżych owoców sezonowych, ale mrożone też się nadadzą :)

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Do dekorowania muffinek kremem warto użyć tylek z ciekawym wzorem – one nadają całości elegancki kształt i bardziej profesjonalny wygląd.
  • Do przyozdobienia muffinek wykorzystaliśmy czekoladę – cienkie wiórki uzyskaliśmy ścierając tabliczkę czekolady przy pomocy noża.
  • Przy dekoracji wszelkich ciast, babeczek i innych ciasteczek zawsze najlepiej sprawdzają się świeże owoce – my skorzystaliśmy z czerwonych porzeczek i malin.
Plate of joy

Autor: Plate of joy    Blog: plateofjoy.blogspot.com

1

Maliny i czerwone porzeczki umyj.

2

W małym rondelku rozpuść tabliczkę czekolady i masło, następnie pozostaw do ostygnięcia. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj całość. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj wcześniej rozpuszczoną czekoladę z masłem i jajkami, a na koniec dodaj maślankę. Masę dobrze wymieszaj, a na koniec dodaj większość malin – zostaw 12 sztuk do dekoracji.

3

Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami i nałóż do nich dobrze wymieszane ciasto – na 3/4 wysokości papilotek. Na wierzch połóż po jednej malinie na każdą muffinkę oraz posyp kawałkami czekolady. Tak przygotowaną blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 17 minut.

4

Upieczone muffinki wystudź na kratce, a następnie udekoruj kremem. Mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder umieść w pojemniku blendera i zmiksuj całość do uzyskania gęstego kremu. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką (tylką) i nakładaj go na muffinki.

5

Na tak przygotowane muffinki połóż świeże owoce i wiórki czekolady.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy