Miniburgery z pieczonymi warzywami

Miniburgery z pieczonymi warzywami

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 mała cukinia
    • 1 mały bakłażan
    • 1 biała cebula
    • 1 żółta papryka
    • 1 grubsza marchewka
    • oliwa z oliwek
    • przyprawa do grilla
    • 300 g mielonego fileta z indyka
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 1 jajko
    • otręby 
    • sól, pieprz 
    • olej do smażenia

    Bułeczki:

    • 250 ml podgrzanego mleka
    • 25 g drożdży
    • 350 g mąki pszennej
    • 4 duże żółtka
    • 1 białko
    • 100 g miękkiego masła
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3/4  łyżeczki soli
    • czarny sezam do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Z połowy mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki wymieszaj zaczyn i odstaw go na 15 minut do wyrośnięcia. Kiedy na powierzchni pojawi się kożuch z piany, wlej zaczyn do przesianej mąki. Dodaj żółtka, pozostałą mąkę i sól. Lekko wymieszaj składniki, dodając po chwili masło. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie uformuj z ciasta 14 małych bułeczek.

2

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem i odstaw je ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie posmaruj wierzch bułek białkiem i posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.

3

Cukinię, bakłażana i marchewkę pokrój na plasterki (marchewkę na bardzo cienkie), cebulę w piórka a paprykę w większą kostkę. Warzywa obtocz w przyprawach i skrop oliwą. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w 180° w piekarniku. 

4

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, musztardą, natką pietruszki, przyprawami i w razie potrzeby bułką tartą. Z masy uformuj niewielkie płaskie kotleciki i obtocz je w otrębach lub mące. Kotleciki usmaż.

5

Z bułek, warzyw i kotlecików złóż burgery. Do burgerów możesz dodać domowy sos aioli.