Królik duszony  sosem majerankowym i warzywnymi kluseczkami

Królik duszony sosem majerankowym i warzywnymi kluseczkami

  • 01:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 skoki królika
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku 
    • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej 
    • mąka pszenna
    • 100 ml wina białego 
    • 200 ml bulionu warzywnego 
    • 5 gałązek majeranku 
    • 40 g masła 
    • 100 ml śmietanki 30%
    • pieprz czarny
    • sól

    Kluseczki warzywne:

    • 500 g ziemniaków 
    • 1 jajko
    • 200 g mąki ziemniaczanej
    • 150 g marchewki 
    • 100 g szpinaku świeżego 
    • 150 g buraków
    • 150 g selera 
    • 40 g masła 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Skoki z królika umyj i odsącz. Przypraw dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem, oprósz mąką. Rozgrzej masło na patelni i obsmaż z na złoty kolor. Dodaj pokrojoną cebulę czosnek i marchew do smażenia.  Wlej wino – gdy alkohol odparuje, dolej bulion. Na koniec dodaj majeranek i całość nakryj przykrywką. Duś do miękkości mięsa ok. 60 min. 

2

Warzywa korzeniowe umyj i ugotuj. Obierz ze skórki i zgnieć osobno na gładkie puree. Szpinak zmiksuj blenderem i odciśnij w ręczniku kuchennym z nadmiaru wody. 

3

Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i połową mąki ziemniaczanej. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na 4 części. Do każdej z nich dodaj poszczególne warzywa i jeszcze dosyp odrobinę mąki dla uzyskania kluskowego ciasta.

4

 Poszczególne kolory ciasta rozwałkuj w rulony i pokrój nożem na małe kluseczki (coś jak kopytka).

5

Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną. Nakryj garnek pokrywą i wyłącz ogień. Pozwól, aby kluseczki dogotowały się w środku. Odcedź do miseczki i wymieszaj z masłem. 

6

Udka z królika wymieszaj z sosem z duszenia i wlej do garnka śmietankę oraz dodaj musztardę. Dopraw do smaku sos.

7

Mięso przełóż na półmisek i polej sosem z duszenia. Obłóż kluseczkami warzywnymi i udekoruj listkami ziół. 

 


Komentarze