Knedle śliwkowe w migdałowym cieście

Knedle śliwkowe w migdałowym cieście

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g ziemniaków
    • 125 g mąki ziemniaczanej 
    • 50 g płatków migdałów 
    • 2 krople aromatu migdałowego 
    • 1 jajko 
    • 200 g śliwek 
    • 30 g cukru pudru 
    • 5 g cynamonu 
    • 30 g masła 
    • sól

    Sos cynamonowy:

    • 100 ml śmietanki 30% 
    • 2 żółtka
    • 50 g cukru 
    • 1/4 laski wanilii 
    • 1 łyżeczka cynamonu 
    • 10 ml burbonu 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos cynamonowy. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, wanilię, cynamon oraz burbon. Zagotuj razem. W misce rozmieszaj żółtka i wlej odrobinę gorącej śmietanki. Wymieszaj żółtka i przelej całość do reszty śmietanki. Wymieszaj razem i ponownie wstaw do grzania. Tym razem na małym  gazie i cały czas mieszaj,  aby nie zrobić „jajecznicy”. Śmietanka lekko zgęstnieje do konsystencji sosu. Przelej natychmiast do miseczki i odstaw.

Ziemniaki obierz i wstaw do gotowania. Jak tylko będą miękkie, to odsącz z wody i ugnieć jak na puree. Odstaw, aby lekko przestygły. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni na złoty kolor.

Umyj śliwki i wyjmij pestki. Przekrój na ćwiartki i obsyp cukrem pudrem i cynamonem. Z ziemniaków uklep równą podstawę i podziel ją na ćwiartki. Wybierz jedną z nich i wsyp na równo mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Dodaj aromat migdałowy i zagnieć gładkie ciasto. Przygotuj wałek z ciasta ziemniaczanego i pokrój na równe porcje pod knedle. Każdą porcję rozpłaszcz w ręce i włóż śliwki tyle, ile zdołasz najwięcej. Zlep ciasto i uformuj kulę. Obsyp w prażonych płatkach migdałowych i dociśnij całość.

W garnku wstaw do gotowania wodę i lekko przypraw solą. Jak tylko woda zawrze, to wkładaj knedle i gotuj na lekkim ogniu, aż wypłyną – wtedy nakryj garnek i jeszcze potrzymaj kluski przez 3 minuty. Wyjmij z garnka i polej lekko masłem, aby się nie skleiły. Przełóż na półmisek, polej sosem cynamonowym. Posyp dodatkowo pozostałymi migdałami i cukrem pudrem.