Kefirowe racuchy z jabłkami

Kefirowe racuchy z jabłkami

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 szklanki kefiru
    • 3-4 średniej wielkości jabłka
    • tłuszcz do smażenia
    • sól
    • cukier puder do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jabłka obrać, poszatkować lub jeszcze lepiej: potrzeć na tarce (duże oczka). Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka, wlać kefir. Wymieszać. Przygotowane wcześniej jabłka dodać do ciasta. Białka bić ze szczyptą soli. Pianę połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kłaść na nim łyżką ciasto, formując średniej wielkości placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe placki posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi około 18–20 placuszków.