Filet z kaczki w morelowym maśle z orzechami

Filet z kaczki w morelowym maśle z orzechami

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 filety z kaczki ze skórą
    • sól morska 
    • pieprz czarny

    Masło orzechowe z morelami:

    • 50 g masła 
    • 20 g orzechów laskowych
    • 40 g moreli suszonych 
    • 1 żółtko 
    • 4 gałązki tymianku 
    • sól 
    • pieprz czarny

    Dekoracja:

    • 150 g groszku cukrowego 
    • 20 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Filety z kaczki umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Orzechy laskowe lekko pokrój i podpraż na suchej patelni. Morele pokrój w paseczki i wymieszaj z miękkim masłem. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj żółtko, aby nadzienie było delikatniejsze.

Delikatnie podważ i rozciągnij skórę na wierzchu filetu tak, aby zrobić kieszonkę na farsz.  Powoli wypełnij miejsce pod skórą nadzieniem morelowo-orzechowym. Odłóż odrobinę farszu do smażenia mięsa. Dociśnie lekko skórę do farszu. Ostrym nożem delikatnie natnij skórę w paski – dzięki temu tłuszcz lepiej się wytopi, a sama skóra będzie chrupiąca.

Filety obsmaż na patelni z obu stron, aby się ładnie zrumieniły. Dodaj resztę nadzienia, pozwól, aby masło się rozpuściło. Mięso schowaj do piekarnika na 15 minut, aby się dopiekło. Optymalna temperatura to 160˚C. Mięso będzie ładnie różowe w  środku.

W tym czasie zblanszuj groszek cukrowy w osolonej wodzie – gotuj go dosłownie przez ok. 30 sekund we wrzątku a potem wymieszaj ze świeżym masłem w miseczce. Filet z kaczki wyjmij z pieca pokrój na porcje, rozłóż na półmisku i polej masłem z pieczenia w raz z orzechami laskowymi, dekoruj jeszcze strączkami groszku i listkami tymianku.   


Komentarze