Cukiniowe carpaccio z parmezanem, pomidorkami i dressingiem

Cukiniowe carpaccio z parmezanem, pomidorkami i dressingiem

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 nieduża cukinia
    • garść pomidorów koktajlowych
    • garść rukoli
    • dressing miodowo-musztardowy Tesco finest*
    • 30 g parmezanu
    • sól morska
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Cukiniowe carpaccio to świetna, lekka przekąska, która idealnie sprawdzi się jako zaostrzająca apetyt przystawka. Delikatny smak cukinii, wyrazista rukola i słodkie pomidory połączone aromatycznym dressingiem sprawiają, że ma się ochotę na więcej pysznych smakowitych dań. Warto wykorzystać sezon i cieszyć się doskonałym smakiem świeżych warzyw zamkniętych w pyszną kompozycję.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Wybierając cukinię, warto sięgnąć po młode, jędrne i niezbyt duże okazy - dzięki temu uzyskamy ładne, kształtne plastry.
  • Krojąc cukinię, można sięgnąć po szatkownicę, by uzyskać jak najcieńsze plastry.
  • Parmezanowe płatki najłatwiej uzyskać przy pomocy obieraczki do warzyw.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

Cukinię kroimy na bardzo cienkie plastry i rozkładamy jedną warstwą na talerzu.

2

Następnie polewamy dość obficie cukiniowe plastry sosem.

3

Układamy kolejne składniki: pokrojone na połówki pomidory oraz rukolę.

4

Na koniec danie wykańczamy płatkami parmezanu i solą.

5

Najlepiej smakuje serwowane od razu po przygotowaniu.