powrót do przepisów

Tarta z cukinii i serem ricotta

czas przygotowania

1 godzina 15 minut

składniki

  • 350g sera ricotta (świeżego)
  • ⅔ szklanki brązowego cukru
  • 125g roztopionego masła
  • 2 jaja
  • ¾ szklanki startej cukinii
  • ½ szklanki startej marchewki
  • ½ szklanki pokrojonych daktyli
  • 1 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅔ szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka pestek z dyni
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.  W silikonowej foremce do pieczenia chleba umieść kawałek foli do pieczenia.   W dużej misce wymieszaj serek ricotta z cukrem, masłem i jajkami.

2. Następnie do masy dodaj cukinię, marchewki oraz daktyle.

3. Potem zacznij powoli dodawać do masy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.

4. Przełóż masę do silikonowej foremki, a następnie posyp ją pestkami z dyni.

5. Włóż do pieca na ok. 55 minut. Podawaj z masłem.

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz