™2017-09-20 12:57
 
powrót do przepisów

Mini Burgery z pieczonymi warzywami

czas przygotowania

 1 godzina 15 minut

składniki

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 biała cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 grubsza marchewka
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do grilla
  • 300 g mielonego fileta z indyka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • otręby
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • Bułeczki:
  • 250 ml podgrzanego mleka
  • 25 g drożdży
  • 350 g mąki pszennej
  • 4 duże żółtka
  • 1 białko
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • czarny sezam, do posypania
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

1. Z połowy mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki wymieszaj zaczyn i odstaw go na 15 minut do wyrośnięcia. Kiedy na powierzchni pojawi się    kożuch z piany, wlej zaczyn do przesianej mąki.  Dodaj żółtka, pozostałą mąkę i sól. Lekko wymieszaj składniki, dodając po chwili masło. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

2. Po godzinie uformuj z ciasta 14 małych bułeczek. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem i odstaw je ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Po następnej godzinie posmaruj wierzch bułek białkiem i posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika i piecz przez ok. 20 minut

3. Cukinię, bakłażana i marchewkę pokrój na plasterki (marchewkę na bardzo cienkie), cebulę w piórka a paprykę w większą kostkę.  Warzywa  obtocz w przyprawach i skrop oliwą. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w 180° w piekarniku. 

4. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, musztardą, natką pietruszki, przyprawami i w razie potrzeby bułką tartą. Z masy uformuj niewielkie płaskie kotleciki i obtocz je w otrębach lub mące. Kotleciki usmaż. 

5. Z bułek, warzyw i kotlecików złóż burgery. Do burgerów możesz dodać domowy sos aioli.

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz