powrót do przepisów

Pasta do chleba z brokułów

czas przygotowania

20 minut

składniki

  • 500g różyczek brokułów
  • 120 g serka śmietankowego (a‘la Philadelphia)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • pestki słonecznika
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

1. Podziel brokuły na różyczki. Następnie gotuj je w osolonej wodzie przez ok. 6 minut aż do miękkości. Bardzo ważne, aby do tego przepisu wykorzystać młode, świeże brokuły - bez brązowych lub żółtych elementów - wtedy danie będzie łatwiejsze do przygotowania. Łodygi brokułów powinny być jędrne, a korona powinna być na nich solidnie umocowana, miękkie łodygi oraz sflaczałe różyczki są oznaką tego, że brokuły są stare. Po ugotowaniu, odcedź brokuły i pozwól, aby różyczki ostygły. Tę czynność można wykonać dzień wcześniej. 

2. Umieść brokuły, sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek i sól w robocie kuchennym i miksuj do momentu kiedy powstanie gładka masa. Do tej czynności możesz również wykorzystać blender. 

3. Używając trzepaczki do jajek, nie blendera, dodaj do gładkiej masy ser. 

4. Spróbuj i dodaj sól jeśli jest ona potrzebna.

5. Umieść je w pojemniku na drugie śniadanie i posyp ziarenkami sezamu. 

6. Doskonale smakują ze świeżym pieczywem, paluszkami chlebowymi i krakersami.

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz