powrót do przepisów

Mus do grzanek z pieczonej papryki

czas przygotowania

 30 minut

składniki

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółtka
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g serka ricotta
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 30 ml oliwy
  • 12 kromek bagietki lub innego pszennego pieczywa
  • sól, pieprz czarny
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do temp 200°C. 

Umyj papryki i przełóż do formy nadającej się do pieczenia. Polej lekko oliwą i piecz przez ok. 15 min, aż papryki całe napęcznieją.

W tym czasie pokrój bagietkę na kromki i rozłóż, aby też polać je lekko oliwą. Wstaw do zrumienienia obok papryk. 

Obierz czosnek i ząbkiem natrzyj każdą z grzanek z jednej strony. Następnie kromki pokrój wzdłuż na długie paski.

Miękkie papryki wyjmij z piekarnika, przelej zimną wodą, aby lekko je schłodzić i łatwiej zdjąć z nich skórkę. Pokrój papryki w drobną kostkę. Przełóż do miski. Dopraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dodaj ostrą paprykę.

Następnie dodaj serki i wymieszaj razem. Obierz listki tymianku z gałązek i pokrój drobno wraz z natką pietruszki. 

Mus z papryki przełóż do miseczki i obłóż dookoła pokrojonymi.

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz