powrót do przepisów

Mini tarty z jajkiem

czas przygotowania

 40 minut

składniki

  • Ciasto:
  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 200 g serka twarożkowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 4 jajka
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 1 mała papryczka chilli
  • 4 łyżki startego sera dojrzewającego
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj na lekko lepkie ciasto. 

2. Wylep ciastem cztery wysmarowane masłem foremki na tarty o średnicy 12 cm. Foremki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i podpiecz przez 10 minut.

3. Na podpieczone foremki nasyp po łyżce startego sera, następnie wlej po jednym nierozmieszanym jajku.

4. Na każdym jajku połóż po kilka plasterków chilli (bez pestek) i pomidorka. Wstaw tarty na kolejne 10–15 min do rozgrzanego piekarnika. Tarty będą gotowe, kiedy białko całkiem się zetnie.

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz