powrót do przepisów

Kalafiorowe kotleciki z komosą ryżową /danie wegańskie oraz bez glutenu/

czas przygotowania

50 minut

składniki

  • 3 łyżeczki nasion chia
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 szklanki dobrze startego kalafiora
  • ¼ szklanki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżki oleju sezamowego
  • 1 ząbek starannie posiekanego czosnku
  • sól
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. W małej miseczce połącz nasiona chia z wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Używając noża lub blendera, posiekaj płatki owsiane tak, aby powstał z nich proszek.

2. W osobnej misce połącz nasiona chia z płatkami owsianymi,  czosnkiem, ugotowaną komosą ryżową, startym kalafiorem, pietruszką, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i solą.

3. Umieść folię do pieczenia na blasze i kładź na niej małej kotleciki – uformujesz je używając łyżki (masa może być odrobinę wilgotna).

4. Wsadź do piekarnika na ok. 30 minut, aż kotleciki będą złociste. Podawaj np. z dipem ziołowym.

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz