powrót do przepisów

Ciastka migdałowe z morelami

czas przygotowania

 1 godzina 30 minut

składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka migdałów tartych
  • 100 g moreli suszonych
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanka cukru brązowego
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

1. Zimne masło posiekaj z cukrem.

2. Przesiej mąkę, całość posiekaj. 

3. Oddziel żółtka od białek. Dodaj tylko żółtka. Wszystko razem posiekaj. 

4. Dodaj całe jajko.  Przesyp migdały. Posiekaj ciasto ponownie.

5. Dodaj bardzo zimną wodę, wymieszaj. Dodaj drobno pokrojone morele. Ciasto dokładnie wymieszaj i połącz. 

6. Uformuj gruby na ok. 4 cm wałek. Przetnij go na pół i zawiń w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto przełóż na 30–40 minut do lodówki.

7. Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki, odwiń z folii. Potnij na ok. 0,5 cm plasterki.

8. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim ciasteczka. Piecz je w nagrzanym do 200° piekarniku, na środkowej półce przez 15–20 minut do ładnego zrumienienia. Ciasteczka ostudź na kratce. Przechowuj w słoju.

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz