powrót do przepisów

Ciasteczka czekoladowe z ziarnami słonecznika

czas przygotowania

 25 minut

składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 duze jajko
  • 50 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 110 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 50 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

1. 150 g czekolady rozpuść w misce w kąpieli wodnej i i odstaw do ostygnięcia. W czasie kiedy czekolada będzie stygła, wymieszaj w misce wszystkie suche składniki oprócz cukru. Pozostałe 50 g czekolady posiekaj.

2. Zmiksuj masło z cukrem na białą puszystą masę. Dodaj roztopioną czekoladę i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką.

3. Dodaj posiekaną czekoladę i ziarna słonecznika. Całość wymieszaj.

4. Rozgrzej piekarnik do 170°. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcje ciasta o średnicy ok. 4 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz